Nieuws

publicaties Miriam Janssen


Een gedicht over mijn werk:
 
De poëzieles
 
Zij nemen grote happen
uit de klanken
en likken met verbaasde tong
aan de k, de b, de a, de e

hinkelend vinden zij het ritme
van zinnen die klinken
uit onverhoedse hoeken
ze plunderen hun binnenste
op zoek naar nieuwe taal.  

in: Voeten in vandaag 2012

Even in vogelvlucht:
2e helft 2022 is verschenen : 'Zaaien in de TalenTuin, oogst van een schrijfdocent.' (uitg.Saam)
In 2017 verscheen mijn kinderboek 'Jannetje Woordlief' (Saam uitgeverij) en verschenen er losse gedichten in verzamelbundels, op straat, in tijdschriften.
November 2012 verscheen mijn derde dichtbundel: 'Voeten in vandaag'. uitgeverij Kontrast
In 2010/2013 (heruitgave) is een boek uitgegeven over mijn moeder en de mantelzorg voor haar: 'Ik lijd aan ouderdommigheid'. (Saam uitgeverij)
Ook schrijf ik artikelen over mijn vak, en sinds 2016 heb ik meerdere publicaties gemaakt voor het onderwijs, waaronder Woesj (2019).

Wat meer over de publicaties: hieronder.

Proza
'Zaaien in de TalenTuin, oogst van een schrijfdocent', december 2022.
Dit boek biedt een blik achter de schermen van mijn schrijf- en lesgeefpraktijk.Zie voor wat meer info hier

In 2017 is 'Jannetje Woordlief' uitgekomen bij Uitgeverij Saam, zie onder nieuws en blogs.

'Ik lijd aan ouderdommigheid', de late jaren van Annie Penders (mijn moeder) is maart 2010 in boekvorm verschenen bij De Witte Uitgeverij uit Leiden.
Een tweede druk is in 2013 verschenen bij www.uitgeverijsaam.nl en is daar per internet te bestellen. Zelf heb ik er ook altijd een paar op voorraad (zelf ophalen € 11).
Af en toe word ik uitgenodigd voor een gespreksavond naar aanleiding van dit boek, bij de St. Alzheimer of Welzijn Ouderen, zie enkele blogs.
 
In de Coachingskalender van 2009 t/m 2014 stond b.v. elke maand een keer op vrijdag een zeer korte 'schrijfles', in de serie: 'Schrijven (voor je werk), creatief blijven'.
In 2012 was er elke maand op een zondag een artikeltje (plus schrijfopdracht) over een genre: autobiografsich, webteksten, gedichten enz.
In 2013 was er om de maand een tekst over het schrijfproces, en in 2014 elke maand een opdracht autobiografisch schrijven.
 
Voor het onderwijs
2016: Leerlijn gedichten en verhalen in de klas, TalenTuin/Rijnbrink
2016: Leerlijn literatuur en lezen, Stadkamer/TalenTuin
2017: 'Juf, dit is een mooi woord!' Artikel in 'Meer taal'(SLO)
2019: Woesj, 70 werkvormen creatief schrijven voor groep 1-8 , samen met twee collega's
Zie ook de blogs en de nieuwtjes


Over schrijven
Oktober 2010 verscheen in Schrijven Magazine mijn artikel 'Schrijven met kinderen'.Over het schrijversvak zijn eerder nog twee artikelen van mij te vinden in het Tijdschrift Schrijven.
In de Coachingskalender van 2009 t/m 2014 stond b.v. elke maand een keer op vrijdag een zeer korte 'schrijfles', in de serie: 'Schrijven (voor je werk), creatief blijven'. In 2012 is er elke maand op een zondag een artikeltje (plus schrijfopdracht) over een genre: autobiografsich, webteksten, gedichten enz. In 2013 om de maand een tekst over het schrijfproces, en in 2014 komt er elke maand een opdracht autobiografisch schrijven.
In 2017 is 'Jannetje Woordlief' uitgekomen bij Uitgeverij Saam, zie onder nieuws, publicaties/produkten en blogs.
Verder gaat mijn boek uit 2022 daarover: 'Zaaien in de TalenTuin, oogst van een schrijfdocent'.

Poëzie
Half november 2012 verscheen 'Voeten in vandaag' (Kontrast), Ik was  erg blij met de nominatie als een van de acht 'Beste literaire boeken van Overijssel 2012'- al ben ik het niet geworden, maar Eus! Daar kun je niet tegenop. Zie verder onder aan dit bericht, en enkele weblogs uit de 2e helft van 2012.
Deze bundel is de derde, na 'Vroeger, nu en later' (De Hondsrug Pers 1997, uitverkocht) en 'Rondom de middag (Kontrast 2002; bij mij voor 2,50 nog te koop).

Bijna elk jaar op Gedichtendag was een gedicht van mij te vinden in de Coachingskalender (achterkanttekst).
Ook in het door Twickel uitgegeven bundeltje 'Denkend aan Twickel' (december 2006) staat een gedicht van mij.
Verder staan twee gedichten van mij in de bundel: 'Geen dag zonder gedicht, 365 gedichten uit Overijssel, (Waanders januari 2009), op 24 september en 23 juli.
In 2009 verscheen het gedicht 'Terug in het zuiden' in een verzamelbundel over Limburg: 'Langs beide oevers van de Maas' (Kleinood en Grootzeer 2009).
In juni 2008 is een van mijn Groningengedichten verschenen in de bundel 'Uit het noorden waait de muze aan', (Passage 2008). In 2020 schreef Ester Naoni Perquin in de Groen een column naar aanleiding van een van mijn Groningengedichten (Uit Voeten in vandaag).
In de zomers van 2021 en 2022 is een gedicht van mij bij een foto (thematische exposities, met dichters en fotografen) geplaatst aan de hoge ruit van bibliotheek Hengelo.


Meer over Voeten in vandaag'.
In november 2012 is mijn derde bundel verschenen, 'Voeten in vandaag',Uitgeverij Kontrast, ISBN 978 94 90834 42 5.
Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij mij , voor € 12,50 en bij uitgeverij Kontrast
.
De bundel bevat een selectie van 44 gedichten uit de laatste tien jaren, die zijn ondergebracht in vier afdelingen: Wachten, Branden, Worden en Gaan.
Zie voor een impressie van de feestelijke presentatie in november 2012 mijn weblog.
Januari 2013 werd bekend dat mijn bundel was genomineerd als een van de acht fictieboeken voor de Prijs 'Overijssels boek van het jaar 2012', http://www.overijsselsboekvanhetjaar.nl/.
De uitslag werd bekend gemaakt op 21 maart in de Bibliotheek van Hengelo. Zoals velen al verwachtten, is de prijs toegekend aan het boek 'Eus' van de Deventer Turkse man Öczan Akyol, die na de uitslag direct door ging naar Pauw en Witteman en nu ook presentator is. Het was geen schande het tegen zijn boek af te leggen.
Ik was heel blij met wat er in het juryrapport stond; ze hebben echt goed gelezen en ik proef er waardering uit. Ik citeer hun tekst hier onder en sluit af met twee van de korte gedichten die de intro van een afdeling vormen, en waarnaar het rapport verwijst. (Zeker na de vernietigende recensie in Meander (mei 2013) haal ik af en toe deze tekst er weer eens bij!)

Uit het juryrapport Overijssels Boek van het jaar 2012:
'De vorm die Miriam Janssen koos voor de gedichten die ze in Voeten in vandaag bundelde, oogt vrijer (dan die in 'Loutering' van L. Bouwers MJ).
Al dichtend ontvouwt zij impliciet een eigen visie op wat poëzie moet zijn, waarbij vooral het gebruik van aansprekende beelden opvalt. Het is kale taal, tot op het bot van de betekenis uitgekleed. Het eerste gedicht, Bladspiegeling, telt niet meer dan zes regels en zeventien woorden, heeft de verstilde sfeer van Japanse poëzie en reikt de lezer een beeld aan waarachter een wereld schuilgaat. Het is een gedicht dat los van de vorm iets wegheeft van een sonnet, de omkering halverwege waar de titel naar verwijst wijst daar al op; maar doordat Janssen zoveel in die ogenschijnlijke eenvoud stopt, duiken daarachter meerdere mogelijke interpretaties op.
Ook de op het eerste gezicht losse opbouw van de bundel is verraderlijk. leder van de vier afdelingen begint met een dergelijk kort gedicht; met de titels kunnen ze gelezen worden als motto's voor wat volgt: een poëtische verkenning van de menselijke staat.


Bladspiegeling (openingsgedicht van de afdeling 'Wachten')

weerkaatst in
rimpelloos water
ontwaart de berk
zichzelf
in duizend
groene scherven


(openingsgedicht van de afdeling 'Gaan')

Voor de duizend dingen
die zonder mij
zijn verder gegaan
maak ik een diepe buiging.
 

 Uitgeverij Kontrast, ISBN 978 94 90834 42 5. Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij mij , voor € 12,50 en bij de uitgever                          

Zie voor een impressie van de feestelijke presentatie in november mijn weblog www.detalentuin.nl/blog.asp?RelatieID=72&lang=0&Title=Blog
 
 

Share our website

Quicklinks