Gastenboek

Schrijfinspiratie op 't Stift bij Weerselo

In het schooltje achter de Stiftskerk ontvangt Miriam ons met een hartelijk welkom en wat lekkers bij koffie en thee. We worden verwend, door de inspirerende omgeving, door de landelijke rust, door het gevoel dat we ons hier vandaag 'thuis' mogen voelen, thuis in woorden, thuis in taalbeleving, thuis in gedeelde creativiteit. Met behulp van eenvoudige oefeningen en duidelijke aanwijzingen weet Miriam ons te inspireren tot de meest uiteenlopende en verrassende schrijfsels. Verschillende genres komen aan bod en alles mag, niets moet. Een onalledaagse beleving in een gemoedelijke sfeer.

Schrijfretraite Barchem 2021

Het staat weer op de rit Dit jaar deed ik mee met de schrijfretraite om uit te zoeken of ik door wilde met een roman die maar steeds in slaap dreigt te sukkelen. Het heeft mij als schrijfster veel goed gedaan en het verhaal waar ik mee bezig ben ook. Miriam maakte me opmerkzaam op enkele schrijfgewoontes in mijn tekst en opeens zag ik ook waar ik op andere plekken de mist inging. Soms wil je als schrijver iets liever niet zien, helaas geldt dat ook voor mij. De groep was aandachtig en erg betrokken. Dit waren niet alleen schrijvers, maar ook zeer secure luisteraars. Iedere dag begonnen we met een warmschrijfoefening, waar prachtige teksten uit voortkwamen. Dat zorgde er al meteen voor dat ik geïnspireerd een plekje opzocht om verder door te schrijven. Ik vond het een fijne wetenschap dat er om mij heen ook andere mensen zaten te pennen en te puzzelen. Naar behoeven maakte je een praatje of ging je in je eentje aan de wandel. Een heerlijke week, een mooie mix van lichtheid en serieus bezig zijn, van samen en alleen.

Gewoon fijn bezig zijn

Eerdere jaren heb ik heel veel gehad aan de expertise en coaching van Miriam bij het schrijven van het levensverhaal van mijn moeder (Jappenkampen), een relatiegeschenk boek voor een opdrachtgever, en de aanzet voor mijn gedichtenbundel. Dit jaar had ik geen specifiek schrijfproject maar besloot toch naar Barchem te gaan, gewoon omdat het zo verschrikkelijk fijn is dit weekje helemaal voor mezelf, met andere gelijkgestemden- praten over boeken, schrijvers en elkaars werk vol bewondering aan horen. Natuurlijk had ik wel een wensenlijstje: een tekst voor mijn nieuwe site maken. Check. Een begin maken met bijzondere verhalen van mensen over onbegrijpelijke waargebeurde zaken. Check. Alle warmschrijfoefeningen van vorige jaren uit mijn kladschriften halen en verzamelen. Check. Oh, die warmschrijfoefeningen, geweldig: stukjes schrijven zonder over na te denken, pen op papier en gaan! Bijvoorbeeld met Waaitaal woorden zoals 'Doe je Ding' , 'Is het een cadeautje' en het later toegevoegde 'Talk to the hand', hilariteit na enige uitleg:) De struggelingen en vooral vorderingen van anderen mee te maken, zo herkenbaar! En dan ontdekken dat je je eigen jeugdbelevenissen ook op een totaal andere manier op papier kan zetten, gewoon door een tussen neus en lippen door tip van een andere schrijfster waar je die ochtend even koffie mee drinkt. Verrassend om de verhalen met enig sarcasme en vleugen humor te brengen. En Woodbrooke, je kan je geen betere en fijnere plek wensen voor een week als dit. Vol nieuwe ideeen en met vingers die niet kunnen wachten om het uit mijn hoofd via het toetsenbord op mijn scherm te laten verschijnen ben ik weer naar huis gegaan. Ik miste mezelf, maar heb me weer gevonden in Barchem.

check

Hier staat nog het oude getal!

Schrijfretraite in Barchem

Wat was het heerlijk vermoeiend! Ik heb opnieuw veel geleerd over mijn eigen schrijfproces. Door te praten met de andere schrijfsters en door de oefeningen en aanwijzingen van juf Miriam. Heerlijk gegeten, lekker geslapen, gezellig geborreld. Nog een jaar wachten tot ik weer mag.

Intuitief of planmatig

Al een tijdje komen de verhalen zomaar intuïtief op papier. Soms tot verbazing van de lezer, soms moet er nog veel aan gesleuteld. In augustus vertrok ik met een verhaal naar de retraite eindigend in een dilemma. Miriam gaf mij de opdracht dat probleem planmatig aan te pakken. Ik kwam in een ander soort schrijven terecht, waarin je de werkelijkheid echt helemaal naar je hand zet, heel bewust dus. Wat een uitdaging gedurende vijf dagen waarin ik vakkundig en vrolijk werd begeleid door Miriam en uitstekend werd gevoed door de keuken van hotel Woodbrook in Barchem. De schrijfopdrachten 's morgens schudden me wakker voor de dag. De passend uitgezochte video's over het vak schrijven, die 's avonds werden getoond maakten de week nog voller en interessanter. Miriam nogmaals veel dank.

schrijven in Barchem

inspirerende 5 dagen in Barchem, weer op de rails gezet met de enthousiaste begeleiding van Miriam. Veel bruikbare aanwijzingen gekregen en ook heerlijk eten. Mooie groep, jammer dat het alweer zo snel voorbij ging.

schrijven in Barchum

Ik zag er wat tegenop, een schrijfretraite, wat moest ik doen met al die vrije tijd die voor me lag. Hele dagen schrijven leek me teveel van het goede. Maar de opwarmoefeningen en avondbijeenkomsten leverden stof op om mee verder te gaan. De maaltijden brachten structuur in mijn dag en er bleek nog een hardloper in de groet te zijn. Ik kwam tijd te kort! Al staat de structuur van mijn boek er nu. Nu vasthouden aan een ritme is het voornemen. Ben ik werkelijk alweer twee weken terug?

schrijfretraite 2017

Hallo Miriam, Wat heb ik weer genoten van de schrijversretraite. Ik wil je heel erg bedanken voor de begeleiding. Je hebt me zo goed op weg geholpen om de goede structuur in het nieuwe boek aan te brengen. De opwarmoefeningen, jij en de andere deelnemers hebben me geïnspireerd filmische elementen aan het boek toe te voegen. Fijn en Leuk. Dank!

Jannetje

Ach, ik zou je graag een lange brief schrijven over het feestje en over Jannetje. Maar ik wil het boek eerst uitgelezen hebben, voordat ik je erover schrijf. Tot nu toe vind ik het boek heel origineel en heel Miriam. Ik zie mezelf ook in die klas zitten bij meester Frank( hij zal ook geen Frank heten). Heb jij wel eens muizen in je voorraadkast gehad? Ik leer van Jannetje dat je overal over kan schrijven. Wie weet of het me naast stofzuigen, boze dingen roepen en soppen ook nog inspireert om erover te schrijven.

Feestje en boek

Wat een mooie middag! De mensen waren enthousiast over je boek en ook de illustraties vielen in de smaak! Wat heeft de dame mooi voorgelezen, echt een talent. Goed weekend Miriam en geniet nog maar na van je geslaagde feestje

Jubileum en Jannetje

Het was een hele leuke, gezellige en fijne middag. Prima dat je zoveel gekregen hebt. Je hebt het echt verdiend!!!!!!!!!! Je bent altijd enthousiast en ‚bezeten’ van taal. Prachtig en fantastisch. Ik ben begonnen in je boek ,Jannetje Woordlief’ en ben er nu al een beetje aan verslaafd.

Jannetje Woordlief

Donderdag was ik bij de hartverwarmende presentatie van het boek 'Jannetje Woordlief'. En natuurlijk het 12,5 jarig jubileum van de Talentuin. Wat mij raakt in Miriam's boek is de speelsheid en wijsheid en dat in combinatie met de prachtige illustraties. Nog eens proficiat Miriam, ik wens vooral dat veel mensen van dit kleurrijke boek zullen genieten!

Het doopfeest van Jannetje Woordlief

We hingen er met de benen uit bij Café 'De Ster' afgelopen donderdagmiddag in Borne, waar jouw prachtige kinderboek 'Jannetje Woordlief' werd gepresenteerd. Wat leuk om al die mensen die mét jou de liefde voor het schrijven delen bij elkaar te zien- dichters, schrijvers en schrijfsters, leerkrachten, schrijfdocenten, kortom iedereen die ooit in jouw jarige Talentuin heeft mogen wandelen. Samen vormen 'Jannetje' en de leerlijn waaraan jij zo hard hebt gewerkt de kroon op 12,5 jaar Talentuin! Chapeau Miriam, en een dikke zoen.

Schrijfretraite Barchem

Ik had een heerlijke week in Barchem. Net als vorig jaar in Maarsen kwam ik om schrijfmeters te maken en dat lukte. De ochtendoefeningen leverden een paar verrassende 'stukjes' op, de avondsessies inspireerden. Een mooie omgeving, een comfortabel verblijf, goed gezelschap, zorgden voor uitstekende randvoorwaarden. Ik heb weer veel geleerd van de feedback die ik van Miriam kreeg. Ik blijf schrijven.

Schrijfretraite Barchem

Mijn eerste schrijfretraite ooit. En het smaakt naar meer. Rust, verzorging, inspiratie, lachen, lekker eten, en we hadden ook nog mooi weer. Ik ging mee als `verstekeling' en had er dus geen begeleiding van Miriam bij, wat ik achteraf wel jammer vond. Want ik wil wel graag weten wat zij van mijn schrijfsels vindt. Dat ga ik volgende keer anders doen.

Zomaar

Dag Miriam, het is al even geleden dat ik met een stel dames in mijn auto terugkwam uit het mooie Taintrux (Vogezen) van een hele week schrijven met jou. (Hm, lange zin- in tweeën splitsen?) Daar kijk ik met heel veel plezier op terug. Het samen schrijven blijft natuurlijk doorgaan en morgen komen we weer bij elkaar. Daar kijk ik met veel plezier naar uit!

vogezen

Heerlijk gewandeld in de Vogezen en hierdoor geïnspireerd aan de schrijfworkshops meegedaan. Genoten van alle verhaaltjes en humor in de groep en mijzelf verrast door mijn gedrevenheid om te schrijven. Het was top!

vogezen

Heerlijk gewandeld in de Vogezen en hierdoor geïnspireerd aan de schrijfworkshops meegedaan. Genoten van alle verhaaltjes en humor in de groep en mijzelf verrast door mijn gedrevenheid om te schrijven. Het was top!

schrijven/wandelen in de Vogezen

Vier dagen met een stuk of tien vrouwen in een aantal comfortabele gites in de Vogezen, heerlijk eten, stoomcursus van Miriam, want drie schrijfvormen uitproberen aan de hand van waarnemingen en oefeningen, het was hard werken. En dan wandelen om 'de hersenpan weer te laten doorwaaien' Ik heb veel geleerd, ontzettend gelachen en ga door met schrijven. Miriam bedankt

Sprookjes schrijven

Geweldig dat jullie mij, de nuchterling, de tools hebben weten aan te reiken om een sprookje te schrijven! Of is het nu toch een fabel geworden? Enfin, het was een prachtige leerzame dag, mooie ambiance, leuke groepsgenoten en de begeleiding van Miriam en Erna was top! Graag tot een volgende keer...

Sprookjes dag

. Schrijfdag inBoekelo in het bos en het boshuisje van Erna Lankhorst. Geweldig wat er op een dag geschreven werd. Erna en Miriam, bedankt,het was weer super leuk plus mooi maar dat was toevallig. '.Cocks van Liefland

Zomaar

Nog met de nabije herinnering aan de schrijfweek met Wim Daniëls in de Dordogne, krijg ik alweer heimwee naar de bijeenkomsten met jou en schrijfgenoten. Vandaag zit ik te werken aan een grote tafel in een gezellige Deense keuken in de omgeving van Aarhus. Het regent al de hele dag, soms zacht, soms met pijpenstelen. Niet echt fijn, maar ideaal om verhalen af te werken. Die wil ik áfverklaard hebben voordat ik naar de Vogezen afreis voor de volgende schrijfweek, met jou dus. Ik verheug me!

Het schrijven van een levensverhaal

Ouderen hebben veel meegemaakt in hun leven. Als ze erover vertellen hoor je verhalen, waar je versteld van staat. Het opschrijven van deze verhalen vind ik een plezier, maar is niet eenvoudig. En hoe maak zo'n verhaal aantrekkelijk om te lezen? Miriam van de Talentuin heeft de groep vrijwilligers van Welzijn Ouderen Hengelo hierbij geholpen. Deze cursus is voor herhaling vatbaar.

levensboek

Als schrijver van een levensboek kom ik soms heel makkelijk en interessant vertellende mensen tegen, en ook vertellers die bijvoorbeeld vooral feiten opsommen. Het is wat het is, alleen is het dan soms de vraag hoe ik dat dan tot een mooi leesbaar verhaal maak. En daarvoor was de bijscholing van de Talentuin een gouden greep. Wat mij het meest geholpen heeft zijn de opdrachten die we ter plekke uitvoerden en vooral dat daarna iedereen haar eigen probeersels voorlas. Ik leer van de voorbeelden van anderen ook enorm veel: ik hoor vaak zinnen en dingen waar ik nog nooit aan gedacht heb. Dit alles gebeurde in een -ting waarbij Miriam de toon luchtig en humorvol hield. Ze heeft heel veel kennis van zaken en brengt dat op een aantrekkelijke en toegankelijke manier. Ik vond het een groot plezier om te doen, echt een ochtend om naar uit te kijken.

Blij

Het was heerlijk twee dagen als collegapoëziedocent met je mee te kijken in de klas, Miriam! Dankjewel! Het was heerlijk om ook zelf de leerlingen te mogen helpen, terwijl ik te gast was. Ik heb genoten van je vakbekwaamheid en bovenal van je humor. Wat schiet jij heerlijk in de lach als er onverwachte teksten worden voorgelezen of grappige dingen gebeuren. Ik kwam twee keer heel blij thuis. En nu wil ik zelf voor de klas. Kom maar op! :-)

levensboek

De schrijvers van het levensboek hadden behoefte aan bijscholing. Hoe kun je een tekst gevarieerder, puntiger en spannender maken. Hoe voorkom je opsommingen en welke alternatieven zijn er voor -en toen - en toen. Vragen waar we in de praktijk tegenaan liepen. Miriam heeft ons goed aan het werk gezet, met eigen teksten en met goede raad. Behoud het eigene van de schrijver/verteller, maar creëer meer spanning om het voor de lezer boeiend te maken. Goede bijeenkomsten, met veel ondersteuning van Miriam

Leuk!

Ik vond het heel erg leuk om aan de gedichten te werken. We hebben twee gedichten gemaakt, en die mochten we ook voorlezen voor de klas. Mijn gedichten gingen een beetje over rust en stilte, omdat ik niet zo'n druk kind ben. Sommige gedichten waren ook heel grappig. Ik vond het heel leuk en heb bijv. geleerd wat rijmziekte is, en dat een gedicht niet persé hoeft te rijmen. Ik vond het erg leuk! Groetjes van Imme uit Groep 8 van De Esch.

super leuk!

ik heb Miriam deze paar weken in onze klas. ik en onze groep hebben 2 gedichten gemaakt een over een geluid en de andere over een fijne plek. Miriam deet het heel erg leuk. en ik vond het ook erg leuk en leerzaam. groetjes suzanne

Bijschrift bij 'leuk!!!'

Job zit in groep 7/8 van de Roerganger in Enter. Daar hebben we gisteren verhalen geschreven over 'personages met een geheim', aan de hand van ansichtkaarten en de structuur van een plotlijntje. Er kwamen heel veel bijzondere verhalen, o.a. dus van Job uit Enter.

LEUK!!!!!

het schrijven van een verhaal was SUPERLEUK ik heb `t zelf ook gedaan Doe `t ook het is TOP :)

werkplaatsen

Naar een werkplaatsbijeenkomst van Miriam gaan is alsof je naar een feestje gaat. Lichte spanning over hoe het zal worden.Welke schrijfoefeningen ze nu weer heeft bedacht en of we weer zoveel zullen lachen. En natuurlijk hoe het werk dat je hebt ingestuurd door haar en de anderen wordt beoordeeld. Het dagdeel vliegt voorbij. De teksten die ter plekke worden geschreven zijn vaak hilarisch of ontroerend. Met verbazing stellen we vast dat ze ieder van ons aan het schrijven krijgt. Vaak kun je met die spontaan geschreven tekst thuis weer verder. En zo beland je in de cirkel van het schrijverschap. Altijd te weinig tijd voor alle ideeën, maar ook altijd verzekerd van een kritische en opbouwende blik. Voorzien van ideeën, te raadplegen schrijfboeken en allerlei andere informatie kun je thuis verder met je schrijverschap. Inspirerend, zo'n ochtend of middag in de talentuin.

Leuke les

Bedankt voor de leuke les. We zijn erg trots op onze eigen geschreven verhalen/sprookjes!! We hopen dat je nog een keer bij ons mag komen! Groetjes uit Wierden

Genieten in de Talentuin

Wandelen door De Talentuin is optimaal genieten van A tot Z. Via de slaboontjes column naar de kropsla blog. Wat zullen we nu weer leren over al dat moois dat taal heet. Groene vingers schieten hongerig over het toetsenbord. We smikkelen van al die heerlijke ingrediënten die samen groeien tot de meest fantastische gerechten. De meester tuinier van De Talentuin weet ons steeds weer opnieuw te prikkelen om teksten en door haar samengestelde spelregels als het ware tot Haute Cuisine te verheffen. Maar nu genoeg beeldspraak en superlatieven. Om het in gewoon Nederlands te zeggen: Miriam, meester tuinier van De Talentuin, bedankt voor alle leerzame en aangename momenten. Van mij krijg je drie sterren in het Taalboek.

Gastenboek

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)