Nieuws

'Heb ik dat nu goed onthouden?' Autobiografisch schrijven, oktober-november 2021


De cursus
Hoe kom je bij je herinneringen, en hoe schrijf je ze zo op dat een ander ze graag leest?
Hoe belangrijk is het dat je alles noteert precies zoals het gebeurde? Bestaat er wel een feitelijke waarheid, en waarom vertelt je tweelingzus dan een ander verhaal?
Mag je iets verzinnen, of overdrijven? Aan wie wil je je herinneringen vertellen, en wat laat je dan weg? Het autobiografisch genre nodigt uit tot reflectie en bespiegeling.
In deze cursus kun je veel doen, omdat er tussen de bijeenkomsten ruim tijd is om thuis te werken aan teksten.

De docent
Miriam is bevoegd schrijfdocent en geeft cursussen sinds 1994. Haar specialiteiten zijn poëzie en autobiografisch.
Voor Schrijvenonline.org maakte zij de digitale cursus 'autobiografisch schrijven' en begeleiddde deze 10 jaar lang. Ze geeft de cursus autobiografisch regelmatig met veel plezier; tijdens haar schrijfretraites begeleidt ze mensen vaak in dit genre.
Haar eigen autobiografische produkten zitten in de gedichten, in het boekje: 'Ik lijd aan ouderdommigheid', over haar en haar dementerende moeder; en zij schreef een serie fragmenten naar aanleiding van cursussen in 2019 en 2020.

Opbouw van de vier bijeenkomsten
In de eerste 3 dagdelen doe je vooral allerlei vingeroefeningen met het genre 'autobiografisch schrijven.' Je verzamelt al wat thema's waarover je graag wil schrijven. Voel je vrij om aan te pakken wat jij aankan en wil.
Tussen de eerste drie keren schrijf je een tekst die we samen lezen en bespreken in de volgende bijeenkomst. Je kunt ook verder werken aan een eigen project.
Tussen bijeenkomst 3 en 4 heb je meer tijd om te werken aan een wat grotere opdracht, die je rondstuurt aan de hele groep.
De vierde keer - die wat langer duurt, met een lunchpauze erin - gaan we deze teksten op een speelse manier bespreken, en duiken we nog dieper het genre in.

Practisch:
Voor echte beginners bestaat de optie om te kiezen voor les 1, 2 en 3 zonder de verdieping van les 4.
Prijs         : de hele cursus (4 dagdelen plus individuele tekstcoaching tussen 3 en 4): € 110.
                  Alleen 1, 2 en 3: € 75.  Je kunt altijd op het laatst nog bijeenkomst 4 'bijboeken.'
Locatie     : Buurtcentrum Hengelose Es, Deurningerstraat/Uitslagsweg
Data         : 8 en 22 oktober, 5 en 26 november 2021.
Tijd           : bijeenkomst 1, 2 en 3 van 9.30 tot 12.30 uur. Bijeenkomst 4 is van 9.30 tot 12 uur en (ongeveer) van 12.30 tot 14 uur. 
Aanmelden: info@detalentuin.nl of op 06 2911 8909.
 
Share our website

Quicklinks