Blog

'Zin in Taal' dicht in Nijverdal

  • Miriam¬†Janssen -
  • 09/02/2018  |  Comments (0)

Het was echt een avond voor de eigen regio: de dichters, de muzikant, de interviewer en de presentator kwamen alle uit Nijverdal en Hellendoorn. Behalve ik dan.
De avond was georganiseerd door mensen van Cultuurcentrum Zinin en leden van de werkgroep Zinintaal, die bv. ook jaarlijks een dictee organiseren, en een dichtwedstrijd voor de scholen.
Hoewel er veel ziekte was door de griep, liep de zaal toch langzaam vol tot zo'n vijftig bezoekers, jong en oud, man en vrouw.

De vraag aan mij was om in max. tweemaal twintig minuten de zaal aan het dichten te krijgen. Mijn doel was het om, net als bij het schrijven met kinderen, de poëzie en het zelf maken daarvan laagdrempeliger te maken. Dat vond ik nog best spannend: zou het 'kww' worden, 'kieken wat wordt'? Maar nee, daar in die mooie industriële hal van (voorheen) Ten Cate, 'De Smidse', gingen de bezoekers serieus aan het werk.

Eerst om van een verhaaltje een gedicht te maken, altijd een leuke oefening om het verschil verhaal- gedicht letterlijk 'in de vingers' te krijgen. Er werden gevarieerde en mooie varianten voorgelezen.
In de pauze was men zo aardig mij een microfoon te geven met een veel langer snoer, zodat ik bij het tweede onderdeel tot achter in de zaal kon lopen. Eerst liet men tekstjes horen die gemaakt waren op drie willekeurige woorden, met andere woorden: een associatie-oefening. Daarna was de opdracht uit gedichten die waren uitgedeeld, een mooi woord of regel te halen en daarop door te schrijven met een eigen woord, regel of gedicht. Door het lange snoer aan de microfoon kon ik bij iedereen langs en kregen we een echte 'woorden- en zinnenzee'. Het is mooi, en ontroerend, om al die stemmen al die woorden te horen zeggen. Met elkaar maak je 'een bad van taal.' Dank je wel Nijverdal, Hellendoorn en Zinin!

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks