Blog

Zeven schrijfsters en hun coach deel 3

  • Miriam┬áJanssen -
  • 08/11/2017  |  Comments (0)

M is de enige die poëzie schrijft, en ze vraagt of ik haar help met het ritme van haar gedichten. Maar ze wil ook verder met prozateksten over inspirerende ontmoetingen.
Deze week is ook een beetje een zoektocht naar: hoe verder met schrijven?

M heeft me al wat gedichten toegestuurd, en we luisteren samen naar regels die mooi lopen, of juist niet.
Ritme is breder dan metrum, dus met braaf tellen van korte en lange lettergrepen ben je er niet. Je moet geconcentreerd luisteren, en samen hoor je meer.  Wat doet het dat deze regel beklemtoond eindigt? Hoe werken die drie staccato lettergrepen aan het begin van deze regel? Als het stokt of vloeit, loopt dat dan parallel met de inhoud van het gedicht op die plek?  M zingt ook en doet steeds meer aan voordracht. Dat merk je aan haar woordkeuze, het ritme, de vele geluiden in de gedichten. Zij kan prachtig vogels nabootsen met eigen klanken.

Als een tekst een lied moet worden of maar eenmaal voorgelezen zal worden, dan moet de betekenis direct duidelijk zijn, zonder diepere laagjes. Sommige gedichten lenen zich misschien meer voor proza, of andersom. Wanneer kies je voor het een of juist het ander?
De ‘ontmoetingen’ , in prozavorm, zijn een mooi kijkgat waardoor M naar zichzelf en haar leven kan kijken. Soms gaat het over vroeger, over die docente die haar inspireerde tot poëzie. Een prachtig beeld van hoe M samen met haar zocht naar het precies juiste woord. Soms is het een recente ontmoeting, bv. met de schrijfvriendin die niet meer schrijft en langzaam haar geheugen verliest. Maar zij kan nog wel  genieten van en luisteren naar woorden.
Het zijn allemaal teksten waarin taal belangrijk is. Wat maakt de ene tekst zo levendig, en de andere wat braaf? Welke beelden roepen bij mij als lezer de persoon en de situatie op? Waar is het een filmpje, en waar hoor je de schrijfster, haar uitleg of mening er tussendoor?  Een boeiende zoektocht, die eindigt met een heel aantal herschreven én nieuwe teksten.

 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks