Blog

Zeven schrijfsters en hun coach, deel 1

  • Miriam┬áJanssen -
  • 05/09/2017  |  Comments (1)

E wil schrijven over haar bijzondere, inmiddels overleden vader. Maar het moet niet één op één over hem gaan: zij ziet om zich heen personages en gebeurtenissen bij wie hij op zou kunnen duiken. Ze noteert al dagen  zinnen en observaties in haar kleine boekje die zij misschien kan gebruiken. E is een typische verzamelaar: enorm goed in brainstormen, verzinnen, uitwaaieren in de breedte. De eerste schrijffase is helemaal  aan haar besteed, maar nu verder: vormgeven, afmaken. Ook als zij er niet om vraagt, zal ik haar moeten coachen bij het richten en kanaliseren, van breed naar smal gaan. Ik vind de constructie van haar vader via fictieve personages een omweg, en vrees dat E drie boeken tegelijk wil  schrijven. Natuurlijk mag er fictie in, maar het zal toch - lijkt mij - vooral gaan over hem, zijn karakter, zijn levensloop? Ja! In de opwarmassociatie duikt hij op bij het laddertje in de bibliotheek, man van boeken, van verhalen.
In ons tweede gesprek blijkt er meer richting te zijn. Ik lees wonderschone, kale zinnen waar tussen de regels een sfeer omhoog zindert. Het zinnetje ‘Zijn stevige blik maakt me dartel’ bv. zit nu nog in mijn hoofd! Het worden allemaal korte stukjes in de ik-vorm, steeds vanuit het perspectief van een persoon die hem heeft gekend. Met deze formule kan E even vooruit. Het zal lastiger worden bij bekenden van lang geleden,  dan moet je meer verzinnen. Daar gaat het om waarheid, niet om (de feiten uit) werkelijkheid. Maar dat is E wel toevertrouwd.

 

Comments (1)

Carla H

Wat treffend geschreven over deze bijzondere schrijfster met haar bijzondere schrijfstijl. Ik heb ook enorm genoten van de manier waarop ze een stukje voorlas, met mooie gedragen stiltes erin. Daardoor werd het nog mooier dan het al was. En hoe geweldig zoals jij dat omschrijft Miriam: 'kale zinnen waar tussen de regels een sfeer om hoog zindert'. Zucht.

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks