Blog

WOESJ.....

  • Miriam┬áJanssen -
  • 16/05/2019  |  Comments (0)

Enigszins verdwaasd stonden de drie auteurs (ikzelf, Alied van der Meer en Heleen Bosma) in februari in handen met dit kloeke boek. We waren een half jaar lang door een achtbaan gegaan.

Juni 2018 waren onze trainingen creatieve taal met de 12 Losserse scholen, Taalrijk Losser, afgelopen, Maar ze hadden nog eén kleine wens: de werkvormen op papier ontvangen.
Dat hebben we geweten, en het is natuurlijk aan onze eigen bevlogenheid en perfectie te danken/te wijten dat het zo'n grote klus is geworden. Van september tot en met januari hebben Heleen, Alied en ik onze agenda's leeggeveegd om de werkvormen te bedenken, te zoeken, te beschrijven, te corrigeren.

Gaandeweg werd duidelijk volgens welke opbouw we dit het best konden doen: die van de vier fases van het creatieve proves. Maar er moest natuurlijk ook wat achtergrondinformatie bij, er moest per werkvorm een tijdsduur worden aangegeven, doelen, materialen. En dat alles moest passen in niet meer dan twee tegenover elkaar liggende pagina's, zodat je het als leerkracht openslaat en direct ziet wat je kunt doen. En dekt de titel de lading? Eerst een titel en dan een ondertitel? En o ja, dan is het ook handig als de tekst van de leerkracht voor de leerlingen schruingedrukt staat. Kortom: alles in één oogopslag.

In de correctierondes. waarin iedereen alles van elkaar nog eens naploos, moesten alle bovengenoemde punten worden langsgelopen: titels, tijdsduur, de benaming van de fases, de typfouten, de witregels, eventueel overbodige woorden.
We hadden het grote geluk via Rijnbrink een formidabele vormgever te krijgen, Frank de Wit. Hij las alles mee, had duidelijke ideeën maar volgde ons ook graag. In de correctierondes moet hij zo mogelijk nog wanhopiger zijn geweest dan wij, want hoe vaak was er nog een wijziging. Maar dat liet hij niet merken. Deze Frank verdient een prijs voor creativiteit, soepelheid en geduld!

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks