Blog

Week van de poëzie

  • Miriam Janssen -
  • 29/01/2015  |  Comments (3)

Het is weer Gedichtendag vandaag, nu al voor de 15e keer.
Ik herinner mij hoe wij eind negentiger jaren wat meewarig glimlachten om het dolle plan voor een Poëziedag in Nederland, naar Engels voorbeeld. Dat zou hier vast niet lukken! Het plan kwam van Poetry International, en (wijlen) Kathinka van Dorp van het Tropenmuseum.

Nu, 15 jaar later bloeit het. Geen dag, maar een hele week.
Gisteravond zat de bibliotheek hier in Borne lekker vol en luisterden we naar liederen, gedichten, muziek; naar professionals en amateurs; kregen we een heus gelegenheidsbundeltje mee, waarin 45 inzendingen waren geplaatst, een rijp en groen palet poëzie. Vanmiddag, in het Muziekcentrum in Enschede, nam de stadsdichters van de laatste twee jaar, Regine Hilhorst, afscheid. Muziek, zang en gelezen gedichten, bloedstollend mooi. Een poëzielunch vanmiddag in de Hengelose bibliotheek. En alles wat ik niet weet, en noem!
Vanochtend Wim Brands vanuit de Openbare Bibliotheek A'dam een uur lang op Radio 4 met gedichten en muziek en gesprek over gedichten. Gisteravond de uitreiking van de VSP Poëzieprijs voor Hester Knibbe. Vandaag drukte in de boekwinkel: bij aankoop van minstens € 10 aan poëzie een bundeltje kado van Ilja Leonard Pfeiffer.

Ik herinner me hoe we een jaar of acht geleden in Enschede begonnen te brainstormen over een Poëzieweek: zou het mogelijk zijn zeven dagen lang ergens een programma te presenteren waar publiek voor was? De Bibliotheek, de Volksuniversiteit, restaurant Het Paradijs, beeldend kunstenaars en dichters, kroegen, de fotogalerie, kleine theaters, De TalenTuin: we bundelden onze krachten om niet en het gebeurde: een dichtwedstrijd voor kinderen, een Poëziediner, een swingende opening van de week met vlaggetjes, sjaals, zang en muziek in de Oude Kerk, een Poetry Slam in Café Het Bolwerk, een workshop dichten voor volwassenen, een feestelijke verkiezing van de stadsdichter.

En nu wordt het al gewoon: 'Wat doen jullie aan de Poëzieweek?' Ik heb het gemerkt.
Ik had dichtbundels nodig voor mijn poëzieproject met vijf klassen in Borne. Moeilijk om via de bieb aan genoeg bundels te komen! Ze waren al tijden geleden gereserveerd door allerlei scholen, juist voor deze week. Ik moest bundels van mijzelf in de strijd werpen en de kasten van vrienden en bekenden plunderen. Maar nu zwerven er dan ook zo'n honderd bundels door  de school, gaan de kinderen lezen, voorlezen, mooie woorden en regels zoeken. Ze komen aanzetten met bundels van thuis: 'Mag deze er ook bij?' Zo wordt er gewerkt aan nog veel Weken van de Poëzie in de toekomst.
Ik denk aan Kathinka en hoop dat er een daarboven bestaat, van waaruit zij neerziet en glimlacht en denkt: 'Zie je wel!'
 

Comments (3)

Mariet Lems

Mooi Miriam! Schitterend wat er allemaal tot stand is gebracht. Ik denk daarbij ook altijd aan Kathinka en zie die raadselachtige tevreden glimlach van haar. Het wordt nog een hele toer om alle gedichtenbundels weer bij de juiste persoon terug te krijgen! Prachtig.

gerda van vemde

Je hebt er weer een dichterlijk verhaal van gemaakt. Wat ik speciaal zo goed vind is dat er oip scholen aan poëzie wordt gewerkt. Kinderen kunnen soms heel er mooi schrijven alleen hebben ze dat zelf nog niet door! Geweldig, en Kathinka houden we erin!

Jan Hendrik van Dorp

Na 16 jaar van haar overlijden is het mooi bovenstaande commentaren te lezen. Wat ik zoek zijn video opnames van poezievoordrachten van Kathinka. Jan Hendrik - haar broer

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks