Blog

Schrijven is lezen, Week van het Schrijven

  • Miriam┬áJanssen -
  • 12/09/2014  |  Comments (0)

In de eerste volle week van september organiseert de landelijke organsiatie voor amateurschrijvers: Schrijvenonline al voor het negende jaar (geloof ik) de Week van het Schrijven. Overal in het land bieden schrijfdocenten (meestal gratis) activiteiten aan. Ook wordt gratis het Schrijven Magazine uitgedeeld.
Ik doe om en om een workshop en 'gratis tekstadvies'. Deze keer is het thema 'Schrijven is lezen', en daar past een schrijfworkshop in de Bibliotheek uitstekend bij. In Borne komen er zes, in Hengelo tien mensen opdagen. Sommigen melden zich aan, anderen wandelen binnen. Bonte pluimages van jonge vrouwen tot oude heren, echte schrijvers en mensen die het doodeng vinden.

Ik stuur hen de bibliotheek in om onbekende, intrigerende boektitels te verzamelen. Op basisvan één titel verzint iedereen een achterflaptekst. Met zoveel mogelijk titels wordt daarna een 'stapelgedicht' gemaakt: gewoon schuiven met de titels, kijken wat er mooi achter en bij elkaar past, zelf er nog wat woorden en zinnen tussen schrijven. Veel zeggen met weinig woorden, dat doet een gedicht, maar een titel ook. Dus de' honingtranen' en 'de onbekende man' voegden zich samen en komen ergens uit 'ver over de bergen'. Verrassing alom!
De volgende stap is wat persoonlijker: een herinnering beschrijven aan een moment waarop schrijven, lezen, boek, voorlezen, voorgelezen worden belangrijk was. Op een van die momenten zoomen we in door de herinnering zo filmisch mogelijk ( 'in geuren en kleuren') op te schrijven. Er ontstaat een gesprek over filmisch schrijven, over suggestie, over het verschil tussen een dagboek en een tekst als deze.
In beide workshops wordt soms al bij voorbaat gezucht en gefronst: 'Ik kan het niet! Doe ik het wel goed?'  Dan komt het gesprek op de fases van het schrijven, eerst vrij schrijven, brainstormend, zonder beperkingen. Pas later in het proces schaven en schrappen. Het is waar wat er staat in het essay van Guus Bauer in Schrijven Magazine  jrg 18 nr. 4: schrijven is werken. Maar dat werken begint met een relaxede houding!

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks