Blog

Rondom Gedichtendag 2019

  • Miriam¬†Janssen -
  • 28/01/2019  |  Comments (0)

Het is een feestelijke week, vol met gedichten. Het thema, vrijheid, is deels niet zo feestelijk. Onvrijheid is een aspect van vrijheid, maar dat kan mooie gedichten opleveren.
De onvrijheid van Wereldoorlog I bijvoorbeeld, zoals in het ontroerende gedicht van Lowie Gilissen daarover. Samen met Paul Gellings en mij las hij zaterdag j.l. voor in het uur 'poëzie en muziek', samen met het Valerius Ensemble, in de Hengelose Schouwburg. Daarna de intrigerende film 'Howl' (Schreeuw) naar het lange hallucinerende gedicht van Alan Ginsberg, waarin opstand, wanen en alles wat verboden was in die tijd worden opgestapeld in poëtsiche taal. Dit leidde tot een rechtszaak, waarin hij uiteindelijk - mooie spanningsopbouw - wordt vrijgesproken.

Maar dat was niet alles. Ik had als Gedichtendokter die ochtend al wat (mij onbekende) mensen ontvangen die me hun gedicht voorlegden. Ze vonden het spannend, waren nieuwsgierig, maar in alle gevallen mondde het uit in een levendig gesprek over de ziel van het gedicht en de plek en de keuze van de woorden. De dag ervoor was ik de cursus Keuzemenu Creatief schrijven (elke keer een ander tekstgenre) begonnen met één dagdeel poëzie. Voor de meeste cursisten was dit onontgonnen terrein. Wat ben ik op zo'n dag blij met mijn vak!

Nu nog a.s. donderdagavond(31 januari)  naar 'Borne doet poëzie', altijd een feestje van gedichten en muziek. En die ochtend zit ik al om 7.00 (tot 9.00) in het Mediapark in Hilversum. Daar hoor ik bij het publiek in het live programma 'De ochtend van 4' (Radio 4, dat geheel in het teken zal staan van Gedichtendag. Als toeschouwer mag je een gedicht meebrengen over vrijheid. Ik koos voor September van Chawwa Wijnberg. Tot slot hier onder een van de twee gedichten die ik speciaal voor deze gedichtenweek schreef

Vrijheid is

vraagtekens plaatsen
uitroeptekens weghalen
is meer komma
dan punt.

niet weten, proberen
zoeken hoe het zit
openingen zien

het is
de tijd hebben
ruimte, uitzicht
drijven en kijken

vrijheid is
hier, nu zijn
dit ogenblik.

Miriam Janssen, januari 2019


 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks