Blog

Poëzie luisteren en lezen: een avondje K.Schippers in Hengelo

  • 07/02/2014  |  Comments (1)

Over K.Schippers, Kees Fens en verzamelbundels poëzie.

Als je goed om
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is. K. Schippers

K.Schippers
Met dit en andere zeer korte gedichten is K.Schippers als dichter wel mooi getekend: een man van de kleine observatie, die net zó kijkt dat de meekijker (de lezer) even een kanteling moet maken.
Hij was op 6 februari 2014 in Bibliotheek Hengelo in gesprek met stadsdichter John Heymans. Een gesprek over woorden en cijfers, over voorwerpen en vrienden, over de creativiteit van de geest en over literatuur. Langs een onophoudelijke reeks van vondsten en zijwegen wist Schippers steeds weer terug te keren naar de hoofdwegen van het interview.
Als uitsmijter las hij zijn gedicht 'Met van' uit 'Tellen en wegen'. Een lange elegie van alleen maar voorzetsels, die uiteindelijk gingen klinken als een soort toren van Babel-achtige conversatie, met alle dynamiek van dien. Bijna Lucebert-achtig fluisterde en schalde Schippers en hield ons in zijn ban. Op de vloer lag intussen een klein torentje van dichtbundels, essays en romans die door John stuk voor stuk aan de vergetelheid werden ontrukt. Nieuw was 'Buiten beeld˜, het geschenk van Poëzieweek 2014. Weet gaat het veel over tijd, en kijken - maar toch weer nieuw, zoals in 'De was op reis':
...Gebeurtenissen niet in enkele ogenblikken,
maar verspreid door de tijd, als het ouder
worden van een gezicht'...

Bloemlezing poëzie
Niet alleen houd ik hier een pleidooi voor het (her)lezen van K.Schippers. De quote waarmee deze blog begint, is tevens de titel van een verzamelbundel poëzie, al uit 1990 (Querido), verzameld door Tine van Buul en Bianca Stigter, met een inleiding van Kees Fens. De ondertitel is: 'Gedichten voor kinderen van alle leeftijden'. Er staan acht gedichten in van K. Schippers.
Voor deze verzamelbundel poëzie wil ik een pleidooi houden - en ook voor andere. Voor elk wat wils, dat is het mooie van een bloemlezing. De toon kan variëren van grappig en kort tot verhalend, poëtische en absurd. Gedichten geschikt op thema, ook handig.
Deze bundel is onderverdeeld in de fases van de dag, te beginnen met de afdeling: 'De dag begint te komen', waarin Marc 's morgens de dingen groet en waarin Jo Govaert opstaat met een 'humeur als spaghettië. Eindigend met de nacht, in de afdeling 'De maan loopt een eindje met ons mee', het titelgedicht daarin, van Remco Campert; daarin ook een slaapliedje van Wilmink en Avondbloemen van Pierre Kemp. Tussen de ochtend en de nacht gaan de lezers mee 'de wereld in' (gedichten over wat je op school allemaal leert), ga je wegdromen op reis 'in een bootje', krijg je vrienden, ontmoet je dieren ('de lijster is te vlug'), 'ben je lekker stout' (met veel AMG Schmidt).

Kees Fens
De inleiding, van Kees Fens, heet: 'Een andere wereld' en begint met de losstaande regel: 'Dit is een boek met gedichten'. Ik vind het een van de mooiste inleidingen in de poëzie die ik ken en citeer er vaak uit in mijn lessen poëzie. Bv. dit: 'Gedichten gaan over iets dat je weet. En toch niet weet- want je hebt het nooit zo gezien als de dichter... Hee, zeg je bij de laatste regel, zo kun je het ook zien'. Over wat een gedicht is: 'Wie kort moet zijn, kan weinig woorden gebruiken. Dichters moeten elk woord als een dubbeltje omdraaien. En dan moet dat woord nog precies passen bij andere woorden, het moet erop rijmen... dezelfde klanken hebben: wij moeten gaan denken dat de woorden uit het gedicht altijd voor elkaar bestemd zijn geweest.

Kees Fens en K.Schippers samen in een bloemlezing, dat is een bundel om te lezen! En als je dan goed kijkt, is alles gekleurd.

Miriam Janssen, 7 02 2014

Comments (1)

Anje Gnodde

Hoi, Als dit geen pleidooi is voor poezie, dan weet ik het niet. Leest lekker. Groeten, Anje

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks