Blog

Mijn schrijven deze week was....

  • Miriam┬áJanssen -
  • 28/08/2014  |  Comments (1)

Met doorschrijven aan deze onafgemaakte zin eindigde de schrijfretraite van deze zomer. Vioor de laatste keer in deze vijfdaagse stroomde het uit de pennen, en de beelden buitelden over het papier. Schrijven als het openen van een brandspuit, het uitrollen van een bloementapijt, als de voedende Vecht, als werken zonder rooster, als de golven van de zee; als wachten op mezelf, tot mijn zelf los kwam; het was wachten, uithouden; het ging de diepte in, maar ook was het prutsen en pielen op een enkel woord of zinnetje.

Golven kwamen en gingen, soms stroomde het bij de zeven deelneemsters, soms zat iemand hopeloos vast. Maar dat hoort ook bij 'het creatieve proces', die mooie term voor iets dat soms gewoon erg vervelend kan zijn. Er werd geschreven over jeugd en moeders, over dik zijn, over werken in verre buitenlanden en over kabouters met mensengevoelens. Waar de ene tekst leunde tegen het autobiografische was een andere heerlijke kinderfictie; en de laatste dag ontdekten we dat een blog met een zakelijk doel wel degelijk literair kan zijn.

De formule was in zoverre 'nieuwe stijl', dat de avondbesprekingen nu volledig open waren en facultatief. Er kon worden voorgelezen, er kon ter plekke een vraag of een tekst worden ingebracht. De ene avond kwam je wel, een ander keer schreef je lekker door of ging je wandelen...langs de Vecht!
Het statige 17e eeuwse gebouw, 'De Doornburgh'',  verdroeg dit allemaal goed. Of liever: het faciliteerde ons liefdevol, net als de gastenzuster en de keuken van het de Priorij Emmaus. Ook werden we geínspireerd door de video's met schrijvers over hun werk, en de facultatieve warmschrijfoefeningen 's ochend: even een half uurtje een plotje schrijven, je uitleven in een onbekende schrijfstijl enz.

Een jaar duurt nog lang, maar toch hebben een aantal schrijfsters zich al aangemeld voor volgend jaar. Maarssen, we komen eraan! 

Comments (1)

Carla Hofland

Heb ontzettend genoten in Maarssen en de avonden-nieuwe-stijl waren ook helemaal mijn stijl. Veel beter, veel relaxter. Op deze manier was het ook mogelijk de focus op je eigen verhaal te houden. En daaruit iets voorlezen als jij dat zelf wilde... Ik verheug me nu al op augustus 2015!

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks