Blog

Kunst in de klas

  • 18/11/2011  |  Comments (0)

Al zeven jaar nu werk ik als coach en docent aan de BIK-opleiding bij Artez, Zwolle: beroepskunstenaars in de klas (www.kunstenaarsindeklas.nl).
Het zijn mensen met een kunstvakopleiding, die naast het maken van kunst en bijbaantjes voor het geld, kunstprojecten met kinderen gaan doen, op scholen. Op de BIK-opleiding (post HBO) worden zij daar ineen jaar tijd voor toegerust.
Drie maal per jaar gaan de BIKKers op stage, en als coach bezoeken wij die stage (nu nog wel! Door bezuinigingen dreigt de coaching er volgend jaar af te gaan).
Ik heb net de eerste ronde stagebezoeken erop zitten, bij vier kunstenaars tussen de 25 en 50 jaar. 

Omdat ik zelf schrijfprojecten doe, heb ik altijd bijzonder weinig nodig: een stapel gedichten, een rol behang,wat mooie voorbeeldboeken, insteekhoezen met opdrachten en eventueel een usb-stick. Maar deze kunstenaars komen vaak binnen met karretjes vol potten verf, eigen werkstukken, scharen enz. Meestal hebben zij nog demonstratiemateriaal op een usb-stick, en mogn ze hopen dat alle aansluitingen werken. En dan kan de les beginnen!

Er worden 'structuur'bomen gescheurd uit behang en geschilderd, harmonicaboekjes gemaakt met daarin getekend en geschreven de route van huis naar school. En wat dacht je van de vorm van een vogel, door de kleuters gevuld met zelf gemaakte letters uit het woord 'vogel'? Of in groepjes foto's maken van een situatie die past bij een gelezen gedicht? Die foto's moeten natuurlijk snel even op de stick, op de computer en naast elkaar geprojecteerd en vergroot.

Kortom: deze kunstenaars moeten behalve creatief, heel inventief en stressbestendig zijn!
Ik wens onze scholen nog veel kunstenaars en kunstprojecten toe, ondanks de sfeer van 'economie eerst'.

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks