Blog

IK ben zo verlegen als een egel

  • 29/03/2012  |  Comments (0)

De gemeente Borne subsidieert ook in 2012 een kunsteducatieproject, waaraan alle 13 scholen binnen de gemeentegrens meedoen, met alle groepen. Verrassend genoeg zijn de scholen daar elk jaar voor in. Aan elke school is een (beeldend) kunstenaar gekoppeld, die met alle groepen werkt aan het thema. Vorig jaar was dat Mondriaan, nu is het 'Laat zien wie je bent' ofwel: identiteit.
De groepen 8 krijgen een beeldende les én een les poëzie van De TalenTuin. Als het kan, stemmen we de gedichten en de kunstwerken op elkaar af.

Vandaag was ik in een groep die bij de beeldend kunstenaar gaan werken aan doosjes met een binnen- en een buitenkant. Zo kun je aan je eigen karakter ook aspecten onderscheiden, die goed van buiten zichtbaar zijn - of die meer verborgen zijn. Ben je opvliegend, verdrietig, enthousiast? Vergelijk dat eens met...een dier (zo verlegen als een egel), een weertype (woedendals een hagelbui) of een landschap (rustig als een weide of een vijver). En het liefst...geen eindrijm, vanwege de gevreesde rijmziekte (heel leuk---kregen jeuk).

Sommige groepen 8 zijn de puberteit zo nabij, dat het openlijk praten hierover, en het voorlezen, een hachelijke zaak worden. Maar de groep van vandaag was gewend aan gevoelens uiten, en ook bereid de minder leuke kanten van zichzelf te laten zien. Met elkaar waren we op onderzoek, een bijzonder proces. Dat de producten ook nog geslaagd waren, was een extra cadeautje. Op zo'n dag wil ik doorgaan met dit werk tot mij tachtigste!
Woont u in Borne, kom dan zondag 22 april ('Beste van Borne') eens kijken naar de grote expostie van de scholenkunst, waarschijnlijk in de oude Mitra. 
Aan de rubriek 'Jong talent' -onder de nieuwtjes- zal ik in april een paar van de mooiste gedichten uit dit project toevoegen. Alvast deze:
 
Ik ben ik
 
Ik ben zo open als een deur
die nooit dicht gaat
Ik ben zo druk als een aap,
ik slinger en klim overal in
Ik ben altijd zonnig en blij
ben zo zenuwachtig als een heuvellandschap
Ik ben zo bang als
een schildpad in het donker
en net zo dyslectisch
als een watergolf.
Maar alles komt
wel weer goed.
 
Andy. groep 7
 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks