Blog

Gedichtendokter Miriam houdt spreekuuur

  • Miriam Janssen -
  • 11/01/2016  |  Comments (0)

Tubantia 6 januari 2016
De gedichtendokter: voor eerste hulp bij poëzie.
 
Recepten geeft ze niet, wel een goed advies: gedichtendokter Miriam Janssen.
Vrijdag houdt ze spreekuur. In de bibliotheek van Hengelo.
door Herman Haverkate
HENGELO
 
Even, bij de eerste blik is er de verwarring. „Heb je dit zelf geschreven?"  Vliegensvlug scannen haar ogen de acht regels van het gedicht Wintersport. Vooral het woord 'jodelwijn' valt in de smaak. „Leuk gevonden. Geinig, zoals het hele gedicht. Het roept echt een wij-gevoel op."
Op de speciale poëziekamer in haar woning te Borne gaat ze er eens goed voor zitten. Elk gedicht, hoe amateuristisch ook, heeft bij voorbaat de aandacht van Miriam Janssen. „Je bent poëziedokter of niet. Het is al geweldig dat mensen schrijven. Dat ze de moeite nemen hun gedachten in een bepaalde vorm en zo mooi mogelijke woorden te gieten. Ik zal ook nooit iemand afkraken."
Bij Wintersport wordt de kritiek echter al snel overheersend, zeker ook nadat ze gehoord heeft wie de dichter is. „Willem Wilmink? Dan had hij van dit gegeven toch iets meer moeten maken. Hij gebruikt bv. te veel loze woorden, al- leen maar om het ritme kloppend te houden. Vulwoorden zoals 'heel' en 'dan', overbodig. Dit gedicht kan veel kernachtiger, daar wordt het sterker van. Ik mis ook de melancholie die zijn beste werk juist zo kleurt."

64 jaar is ze. Dokter zonder witte jas, maar wel gewapend met een verbazingwekkende kennis van de dichtkunst. „Daar gaan de muggen, zij hebben zakken op hun ruggen", luidden de eerste dichtregels die ze als 8-jarig meisje in haar geboortestad Heerlen schreef. „Ik ben altijd bezig geweest met taal. Afgezien dan van een korte onderbreking op de middelbare school. Daar werd de creativiteit niet bepaald gestimuleerd." Na een studie psychologie keerde rond haar 25e levensjaar de hang naar de dichtkunst terug. „Ik schreef van alles. Gedichten, verhalen, teksten." Ze is gek op mooie woorden. 'Ouderdommigheid', ooit bedacht door haar dementerende moeder, is zo'n woord. „Ze was extreem taalgevoelig. Letterlijk tot in de nadagen van haar leven."

Al ruim twintig jaar geeft Miriam in Overijssel schrijfcursussen, vanaf 2005 met haar eigen bedrijf De Talentuin. Kinderen van 8 en ouderen van 80: ze behoren allemaal tot haar cursisten. „Mensen zijn op hun best als je ze leert schrijven."
Het spreekuur dat ze de komen de twee vrijdagen tussen 12.15 en 13 uur als gedichtendokter houdt in de bibliotheek van Hengelo, is zomaar een spontaan idee. Een consult duurt tien minuten. In die tijd bespreekt ze in het kort het gedicht. „Afhankelijk van wat mensen willen, geef ik advies. Ik hou zelf van zo weinig mogelijke woorden en soberheid, maar ik zal dat  nooit aan iemand opdringen. Het gaat erom het gedicht binnen de eigen stijl zo sterk mogelijk te maken."
Of ze veel aspirant-dichters verwacht? „Geen idee. In verband met de Week van de Poëzie later deze maand zijn er verschillende gedichtenwedstrijden. Wie daar een goede beurt wil maken moet zeker komen."
 
Wintersport
Als het In Nederland heel donker wordt
Dan gaan wij hand In hand op wintersport Wij hebben latten aan en mutsen op.
Zo brengt de kabelbaan ons naar de top.

Het zal gezellig zijn In het Witte Paard.
Wij drinken jodelwijn bij de open haard.
Een heel dik meisje zingt van 'hoeldriejé
En wie zijn wijn opdrinkt, die jodelt mee
 
Willem Wilmink
 

 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks