Blog

De locatie maakt het verhaal

  • Miriam┬áJanssen -
  • 27/07/2017  |  Comments (3)

De foto is gemaakt vanuit de Orangerie, met zicht op kasteel Twickel.
Gisteren weer een zomerse schrijfdag, met 8 cursisten op landgoed Twickel.

De acht hebben er zin in en brengen elk hun eigen stijl en thema' s in. We proberen allerlei tekstgenres uit en vergelijken ze: wat kun je met een zelfde thema in een gedicht, een verhaal, een column, een reisverslag, in autobiografie?
Er wordt geschreven naar aanleiding van wat je allemaal tegenkomt in de tuin: zien, horen, proeven enz. Daar maakt iedereen een rijtje van, links op het papier. Rechts komen associaties te staan, als die er zijn: herinneringen, uitroepen, gedachtes.
In die rechterrij bevinden zich dan vaak de schrijfthema's: het landschap dat doet denken aan een overleden vriendin, de al te netjes geschoren grasmat die ergernis oproept en uiteindelijk tot een fraaie column leidt, een fantasieverhaal over een verborgen liefde tussen de barones (haar borstbeeld siert de rotstuin) en haar nichtje, dat over de hofvijver elk jaar naar haar toe vaart. Een cursist is geïntrigeerd door mijn voorleestekst van Nescio, en wil al schrijvend het verschil onderzoeken tussen een reisverslag en een reisverhaal.
De een schrijft kort, haast als een gedicht; een ander is bloemrijk, laat geen detail onbenoemd, een derde zoekt naar een ietwat vileine toon voor haar column.
We lezen elkaar teksten voor, stellen vragen, filosoferen over titels.Is dit een column of een blog? Is dit een verhaal of een gedicht? .

Het was hard werken. Het was vakantie. Het was een samenzijn van acht onbekenden.
Ik heb een mooi beroep, ja. Logisch dat ik hier, ondanks pensioen, nog niet mee ophoud, toch?
Tot volgend jaar, meiden!

Comments (3)

Hella Van Honschooten

Mooi! En zo waren wij op die dag weer jouw inspirator...the circle of writers life!

Bea Driessen

Mooi Miriam Het was een prachtige, inspirerende dag. Met dank aan jou en de groep cursisten!

Romee Van der Loeff

Wat een verschijdenheid als ik het overlees, misschien maak ik mijn verhaal nog eens af. Zitten wel elementenin waar wat mee te doen is.

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks