Blog

De geboorte van een boek: Voeten in Vandaag

  • 19/11/2012  |  Comments (1)

Zondagmiddag 18 november 2012 waren we met ruim 100 mensen samen in Het Paradijs rondom de poëzie. Voor mij leek het alvast Gedichtendag, met dit verschil dat ik nu mijn eigen gedichten presenteerde en niet die van andere dichters.

Gelukkig hoefde ik maar een vijfde van het voorleeswerk te doen. 'Voeten in vandaag' heeft vier onderafdelingen: Wachten, Gaan, Worden en Branden. Uit elke afdeling werd voorgelezen door een van de vier gastpresentatoren die ik daarvoor had gevraagd. Het zijn poëzievrienden uit verschillende hoeken, en het zijn vier heel verschillende personen - die allemaal kunnen voorlezen, een kunst apart! 
Marjanne Haitsma, die de verschillende sferen in het gedicht 'Ik ga en neem mee' prachtig in haar stem legde en voor mij daarmee het gedicht in een nieuw licht zette; Gerda van Vemde, die het publiek liet struikelen over het woord 'stadsstoepstrillingen' in het gedicht 'Jazz', en die een boekje open deed over het precieze zoeken van het juiste woord dat ze zo bij mij vindt passen, maar dat volgens mij bij elke dichter hoort; Peter Schoof die begon met een verhandeling over 'Worden' en 'wat je achter wil laten als je dood gaat'; en Bennie Sieverink die zich niet aan twee gedichten had kunnen houden en er toch echt vier voor moest lezen, met een korte explicatie over het kindperspectief en de landschappelikjheid. Voor mij was dit alles verrassend, en hartverwarmend!
 
De muzikanten hadden we al eens gehoord op een Poëziediner, maar deze keer was hun repertoire gezongen gedichten nog uitgebreider, en passeerden Vroman, Lodeizen, Andreus en Jules de Corte de revue; in in de muzikale intermezzo's speelden ze Piazolla, met de accordeon erbij. Een speels en goed afgestemd samenspel van Jos Beunders aan de piano met de prachtige stem en mooie dictie van Marianne van der Post. Ja, een eigen 'Poëzie Hardop', vijfentwintig jaar nadat deze groep hun cd's uitbracht - maar dan hier en nu, in ons Paradijs!

Natuurlijk was de omgeving van Het Paradijs zelf niet de minste factor in het slagen van deze middag. De watertjes en plantenbossen, de gemozaïekte looppaden en tafels, het houtsnijwerk, de haard, de ronde tafels, het licht; samen met de drankjes en hapjes die met aandacht worden verzorgd, was dit een perfecte omgeving voor ontmoeting en cultuur.
 
Iedereen die heeft bijgedragen aan dit feest, ook door er gewoon bij te zijn: heel erg bedankt!                                                                                                           Miriam

Comments (1)

José Brock-Oude Blenke

Dag Miriam, Wat fijn dat je afgelopen zondag zo'n mooie dag hebt gehad. Ik zal 'Voeten in Vandaag' zo snel mogelijk aanschaffen. Ben best nieuwsgierig. Ik kom in je laatste blog de naam van Lodeizen tegen. Toevallig hoorde ik bij het programma Kunststof TV, een gedicht van hem voorlezen door de actrice Kitty Courbois. Ga ik proberen te achterhalen. Veel vriendelijke groeten, José

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks