Blog

Boekenweek 2015 : waanzin in de literatuur

  • Miriam┬áJanssen -
  • 26/03/2015  |  Comments (0)

 
Rondom de Boekenweek staat het Bieblog in het teken van Waanzin. In de maand maart schrijven onze bloggers over waanzin in boeken, films en muziek. Dit keer schrijft Miriam Janssen over de waanzin van de oorlog.

…Trompetten krijsen diep in je hart. En alle nachten branden…: uit een gedicht van Alfred Lichtenstein over de Eerste Wereldoorlog. Dat deze oorlog de waanzin ten top was, is genoegzaam bekend. Maar dat de oorlog zelf, behalve veel doden en verminkingen, veel waanzin tot gevolg had, is een minder belicht aspect. In Weg der geesten van Pat Barker kom je dichtbij de psychologie van de oorlog en haar waanzin.

In de trilogie Weg der geesten worden verschillende personen gevolgd vanaf het begin van de oorlog tot aan de wapenstilstand in november 1914. Je beleeft als lezer de oorlog mee vanuit allerlei posities: de patiënt in de inrichting, de psychiater, de soldaat in Frankrijk of België, de militair die een paar weken vrij heeft en naar zijn meisje gaat, de moeder van een dienstweigeraar. Barker geeft op een unieke manier inzicht in een ‘waanzinnige’ periode in onze geschiedenis van de 20e eeuw. Zij kreeg de Booker Prize voor dit boek in 1995.

Voor de rest van de bespreking laat ik u doorklikken naar het bieblog zelf, want alle linkjes daar,in vervallen in deze versie. Veel leesplezier!
 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks