Blog

basistraining creatief schrijven: 'Laat de woorden stromen'

  • 09/11/2013  |  Comments (1)

Ik was vergeten hoe heerlijk het is, zo'n training waarin beginnende schrijvers alle uithoeken van het creatieve schrijven verkennen. Had ik eerst de cursus bijna afgelast met maar drie aanmeldingen, zitten we nu met elf enthousiastelingen rond de tafel. In deze tijden is dat soort dingen heel ongewis, maar ik ben heel blij dat ik toch doorgezet heb, en dat het zwaan-kleef-aan effect heeft gewerkt.
Een geleide associatie bij een afbeelding met een persoon er op, en deze persoon een rol laten spelen in een handpalmverhaal; novembergedichten uitdelen, ieder een regel laten kiezen en dan...schrijven maar. Er komen gedichten uit, ontboezemingen, beschouwingen, verzinsels.

Zwaar protest bij de beperking van in te brengen teksten tot maar 200 woorden (anders wordt het veel teveel met die 11 mensen), en een oefening 'schrijfeconomie' doen om het inkorten te oefenen. Een tekst schrijven in een bepaalde sfeer (bv. lieflijk) en deze veranderen in bv. een dreigende sfeer: welke woorden ga je dan vervangen? Flipperkast: ieder krijgt vier onderdelen van een zin, die niet bij elkaar passen (bv. 'mevrouw geluk zit in een klein hoekje) en van daaruit een tekst schrijven. Omdat we in de bibliotheek zitten: een achterflaptekst schrijven bij een onbekende boektitel; en een jeugdherinnering aan 'lezen als kind'. Hoog percentage onder-de-deken-lezers in deze groep.
Kortom, zo'n cursus is een ontdekkingsreis voor de juf én haar leerlingen.

Comments (1)

Arie Gootjes

Ik was nìet vergeten hoe leuk het was, een aantal jaren terug! Toen was de cursus korter en heette anders - ik weet alleen niet meer hoe. De schrijfoefeningen die kunst baarden,(de ervaring 'ik wist niet dat ik het in me had' reken ik daar gemakshalve ook toe) de spontane en leerzame manier van reageren van 'de juf' (en medeleerlingen). Bij bovenstaand stukje gaat een foto die niet de 'objectieve' werkelijkheid weergaf zoals ik die in de bekende bijzaal van de bieb van Hengelo optekende: V i e r k a n t e r u i m t e i n h e t m i d d e n z i t t e n w i j r o n d M i r j a m Tja, nu verder 'de woorden laten stromen'. Alleen? Nee, er resoneert nog vanalles na in m'n herinnering. Als ik bezig ben met name. Een lijst met aanbevolen literatuur, een tijdschrift om verder te komen. Schrijfsels van anderen en mezelf, in een pakvast cahier kunnen nog inspireren. En natuurlijk allerlei aanbod via site en mail - dus: Veel dank en vast wel tot ziens Miriam!

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)

Quicklinks